5 saker att tänka på gällande vädret innan man seglar

Grunden till allt när man seglar och som bestämmer vad vi som seglare gör på båten är vädret. Vädret kan antingen fungera som vår motor, vår glädje eller som vår mest skrämmande motståndare. På grund av detta så behöver vi som seglar förstå oss på mer om vädret, än den allmänne svensken. Att förstå sig på kring temat Väder är väldigt brett och kan vara komplicerat, men låt oss börja med de grundläggande idéerna kring väder. Här är en liten lista över fem saker att tänka på innan man påbörjar sin segling.

Kontrollera vädret innan du sätter igång med seglingen

Det första du alltid måste komma ihåg när du ska ut och segla är att helt enkelt kontrollera den marina väderprognosen innan du lämnar hamnen. Självklart är detta ganska så uppenbart, men det finns allt för många seglare som bara tittar ut genom fönstret, ser solen, höjer på huvudet och stänger gällande av all annan information. Det finns många dedikerade kanaler (TV, Internet, radio) som kontinuerligt talar om hur väderprognosen ser ut, så lyssna eller titta alltid på detta samtidigt som du förbereder båten för resan. Lyssna och säkerställ så att det inte finns några extrema förhållanden som antagligen kommer uppstå senare under dagen.

Titta på vågorna under resans gång

Vågornas beteende kommer att kunna berätta en hel del för seglaren. Alla har inte en anemometer men vilken seglare som helst kan hålla ögonen öppna på vad som händer med vågorna och förstå hur mycket vind som finns i nuläget samt kunna läsa av om vågorna börjat bli större. Att veta vindhastigheten är viktigt för att bestämma den rätta mängden segel som man bör ha uppe.

Att reva är en del av seglingen

Segling uppåt 15 knop under fult segel går sannolikt ganska snabbt. Det är dags att tänka på revning. Det finns ganska många seglare som inte vet exakt hur deras rev system fungerar – kanske inte ens vart man revar sitt segel. Att segla genom vind, utan segel behöver inte alls vara skrämmande utan revning är en del av seglingen.

Ha alltid koll på vart vinden kan ta dig

När vinden blåser i seglet, så bör man vara uppmärksam gällande vart denna vind skulle kunna före en om man inte styrde båten. Detta är den plats som båten kommer att hamna på om något skulle gå sönder eller dylikt och man som seglare då inte kan styra båten mot sitt uppsatta mål. Det är också bra att ha koll på närliggande platser som man skulle kunna stanna vid, om något oförutsett skulle inträffa.

Var klädd för olika väderförhållanden

För en heldagssegling så gäller det att man har rätt kläder på sig men också med sig, om väderförhållandena skulle förändras under dagens gång. Att vara klädd på rätt sätt för vädret är en annan självklarhet, men det är lätt förföras av värmen genom att se en strålande sol och glömma att saker och ting kan förändras ute på havet.

Följer man dessa 5 tips så undviker man många oförutsedda incidenter med vädret när man befinner sig ute på havet.