Det finns mycket att lära sig om segling

Om man bestämt sig för att börja segla så gäller det att faktiskt lära sig detta av en certifierad instruktör. Det gäller att man förstår sig på hur man avläser väder, tidvatten och vind. Vidare så måste man också ha förståelse för vad som krävs om man är båtägare och vilket underhållsarbete som krävs när man har båt. Självfallet så kan man lära sig av en släkting eller liknande, men för att verkligen lära sig rätt så är det bättre att gå en kurs. Nedan beskriver vi dessa delar.

Du behöver ta ett förarintyg för att segla

Bara för att din vän eller släkting vet hur man seglar borde du inte ta dig ut med dem på båten med hopp om att de ska lära dig hur man seglar korrekt. Certifierade instruktörer är de enda som kan försäkra dig om att du känner till svårigheterna och utmaningarna som kan uppstå med segling samt hur du skall agera vid dessa.

Innan du tar dig ut på havet måste du undersöka tidvatten-, vind- och väderförhållanden

Vissa individer som är duktiga på att segla glömmer många gånger att undersöka väderförhållandena som kan påverka seglingsturer. Även om det är soligt ute, behöver du fortfarande vad de kommande timmars prognos säger eftersom en storm egentligen skulle kunna uppstå från ingenstans. Se till att du vet hur vind- och tidsvattenprognosen ser ut, detta kan vara avgörande när du befinner dig ute på havet. När du seglar är det viktigt att du sätter din säkerhet först.

Innan du köper en båt behöver du uppleva segling med någon annan

Folk tenderar att tro att när de köper en båt kommer de att njuta av segling erfarenhet. Men om du aldrig har seglat innan så är det självklart inte kul att upptäcka att segling inte är något man gillar efter att man köpt sig en båt. Därför är det viktigt att se till att du tar dig ut på havet och seglar med en vän eller familjemedlem som redan har segelbåt innan du slösar bort dina pengar på något som du inte kommer att använda.

Underhåll av segelbåten krävs hela tiden

När man köpt sig en båt och är ny inom segling så tror man att man är fri för att segla exakt när man vill. Detta kan vara sant till viss del, men precis som med en bil, så kräver en båt ganska mycket underhållning. Din båt kommer att kräva service minst en gång per år för de största sakerna, medan de mindre underhållen görs nästan alltid var tredje månad. Sammantaget måste du se till att du tar hand om din segelbåt, annars kommer båten inte hålla speciellt länge och du kommer inte att uppskatta livet med segelbåt.

Sammanfattningsvis så finns det alltså en hel del att lära sig och känna till gällande segling och själva segelbåten. Det är en mycket härlig livsstil och hobby, men som också kräver en hel del ansvar och arbete. Men tänk dig vilken erfarenhet det skulle vara att segla jorden runt – kan det bli mer spännande?