Läs av en väderprognos innan du beger dig ut på havet

Vädret är en viktig faktor när det gäller segling. Det handlar inte så mycket om temperaturen eller hur soligt det är, utan viktiga faktorer är vindstyrkan och riktningen. Både en jolle och en motorseglare kan segla med väldigt lite vind men motorseglaren har såklart fördelen av motorer när det inte finns någon vind alls. En segelbåt använder sitt segel för att ta sig fram med vinden, men man kan också ta sig fram genom revning. Samtliga är dock starkt beroende av vindriktningen, både för att ta sig fram i rätt riktning samt gällande hur snabbt man tar sig fram. Det är därför viktigt att ta reda på väderförhållanden innan du ger dig ut på en seglingstur.

Vart kan man finna information om vädret?

Allt du behöver veta om vädret kan hittas online men det finns också radiokanaler och TV-kanaler som kan hjälpa till med väderprognosen. Den viktigaste informationen som man måste hålla koll på är prognosen för både riktning och styrka i vinden. Det finns flera olika hemsidor online som ständigt uppdaterade prognosen och anses därför mycket pålitliga. Hemsidan Bureau of Meteorology ger prognoser som visar vart vinden är som farligast. Sidan innehåller detaljer kring de områden som påvisar starka varningssignaler (mer än 25 knop eller nästan 50 km/h), förhållanden som inte är lämpliga för personer som är nya inför segling eller om man skall bege sig ut på havet för avkoppling.

Vad kan man avläsa genom dessa prognoser?

Förutom det uppenbara, som är vindstyrka och riktning på vinden, så finns det andra saker som man kan ta reda på genom väderprognosen. Bland annat så får man en inblick i vilka kläder som kommer passa bäst till det förutspådda vädret. Man kommer att kunna avläsa vilken nivå ens seglingskunskaper bör befinna sig på, ju mer vind desto mer färdigheter krävs inom segling. Prognosen fungerar också som en indikator gällande hur länge man kommer att kunna befinna sig ute på havet, innan vädret förändras.

Tänk på att en väderprognos inte är en absolut sanning

Om man skall bege sig ut på havet och har läst av väderprognosen för dagen (eller för de dagar som man skall segla), så bör man alltid vara försiktig med att anse att prognosen är en absolut sanning. Ingen vet med exakt säkerhet hur vädret kommer att vara. Speciellt ute på öppet hav så kan det vara nästan omöjligt att göra en korrekt prognos, eftersom det kan finnas luftbubblor som påverkar både vind och dess styrka. Att alltid vara öppen med att vädret faktiskt kan förändras är A och O. Det är därför alltid viktigt att tänka på:

  • Hålla koll på vågorna, eftersom dessa är en stark indikator gällande om vädret kommer förändras eller inte. Märker man att vågor blir starka eller större så kan det vara en första signal på att vädret håller på att skifta.
  • Ha alltid med dig kläder för ett annorlunda väder. Skulle en stark vind, kanske till och med storm, skapas så gör kläderna stor skillnad när man befinner sig uppe på däck.