Saker du behöver känna till innan du börjar segla

Innan vi börjar med den här artikeln vill vi först att du har i åtanke att alla har olika erfarenhet inom segling. Syftet med denna artikel är att berätta några användbara saker som du bör vara medveten om innan du börjar segla. Majoriteten av personerna som seglar känner säkert igen sig i flera av de saker som presenteras i denna artikel, och kanske till och med önskar att de skulle ha känt till dem saker innan de började segla.

Viktiga båttermer som man bör känna till

De flesta seglare känner inte alls till några av de grundläggande båttermerna när de sätter igång med segling. Det här är något som vi vet att du kommer att önska att du visste innan du försöker behärska seglet. Nedan har vi beskrivit de grundläggande termerna som nybörjare bör känna till. Ingenting skulle vara mer pinsamt än att ta befinna sig på båten med någon och inte ha en aning om vad de pratar om.

Akter – Detta är båtens bakre del.

Babord – Detta är båtens vänstra sida.

Falla – Innebär att styra bort båten från vinden.

Fira – Innebär att man skall ta ned båtens segel.

För – Detta är båtens främre del.

Gira – Innebär att man ska svänga för att ändra båtens kurs.

Hala – Innebär att man ska hissa upp båtens segel.

Styrbord – Detta är båtens högersida.

Hur fungerar en segelbåt?

Sjömän älskar segling eftersom adrenalinkicken som man får är helt fantastisk. Men när nybörjare inom segling sätter igång så har de ofta ingen aning om hur en segelbåt fungerar i allmänhet. Nedan är processen som förklarar hur en segelbåt fungerar:

  • 1. När vinden blåser över seglet skapas ett högt tryck på ena sidan och ett lägre tryck på motsatt sida.
  • 2. När dessa båda krafter kombineras så skapas en kraft framåt
  • 3. När vinden fortsätter att blåsa in i seglet så bildas ett drag
  • 4. Segelbåtar är utrustade med kölar under båten vilket leder till att båten tar sig framåt

Det betyder att när du befinner dig på en segelbåt så kommer vinden inte bara att blåsa dig i den riktning som naturen vill, utan som seglare så har man kontroll över segelbåtens riktning.

Segling är inte svårt

Första gången du seglar så kanske du upplever att resan inte går som du hoppats på. Många seglare, när de först börjar, är rädda för första gången de ska segla på egen hand, eftersom man måste ha koll på allt som man lärt sig. Men det viktigaste som man egentligen måste ha koll på är:

  • Vilken riktning vinden blåser – Detta kan bestämmas genom att titta på molnen och observera den riktning som din flagga blåser på.
  • Hur man styr ordentligt – Med att ta hjälp av en instruktör (eller någon som seglat under många år) så kommer du att styra rätt på nolltid. Det är väldigt enkelt att lära sig rätt teknik och det är inget som du borde vara rädd för.
  • Hur man trimmar seglet ordentligt – Detta är också något som du kommer att lära dig av en instruktör eller en person med erfarenhet.